VI LÄMNAR ÖVER ORDET TILL…

Hej! Jag heter Rebecka och bor strax utanför Borås, med min man, våra två hundar och fyra papegojor och jag kommer dyka upp här på bloggen lite då och då, med tips och spännande läsning om allt som rör hund! Tillsammans med mina två engelska springer spanielpojkar på 2 och 3 år jobbar vi som terapihundsteam – Team ESSpaws, det är ett yrke som både jag och hundarna älskar. När jag inte jobbar med mina hundar, är jag instruktör, hundpsykolog och beteendeutredare. Om inte det är jobb med hund, så är det träning eller tävling med mina egna hundar, både i lydnad, rallylydnad, personspår, personsök, nosework, och viltspår. På hösten lägger vi även mycket tid på kantarellsök.

Som hundägare vill jag ge mina hundar ett aktivt roligt och innehållsrikt liv, vi jobbar mycket med olika typer av träning och jag har gärna med hundarna i min egna träning. Canicross är en motionsform som passar både mig och hundarna, att få ge allt man har i träningen med sina bästa vänner är bland det roligaste som finns.


INOMHUSTRÄNING

Nu när vintern fortfarande håller sig kvar och minusgraderna med den, är det inte alltid det blir så mycket träning utomhus, men i stället plockar vi ihop ett varierat program som fungerar inomhus, detta tänkte vi dela med oss av i dagens blogg.

Att få en variation på träningen under vintern kan kännas svårt, det är lätt hänt att man fastnar i ett mönster och gärna upprepar samma övning gång efter gång. Viktigt att tänka på att aktiveringen ifråga aldrig kan ersätta den motionen som hunden behöver varje dag.

Balansbollsträning är inte bara bra för balansen och kroppskontrollen, det stärker självförtroendet och är en bra träning för en aktiv hund. Balansbollar, balansdiskar och halvbollar använder vi ett par dagar i veckan, eftersom att jag hela tiden har båda hundarna med mig, laddar jag ett antal aktivitetsspel till ena hunden medan jag kör balansbollsträning med den andra, sen får de bytas av. På så sätt får jag enkelt in både nosarbetet, tankeverksamhet, kroppskontroll, balans och shaping i ett och samma träningspass.

Springer Spaniel hundar tränar tricks

Tricksträning inomhus!


NOSARBETE


Nosarbete är också en viktig del i hundens liv, och en de mest naturliga sakerna för en hund att göra – att nosa.

Det finns flera sätt att få hunden att använda nosen i träningen inomhus, Söka efter godis och leksaker är två varianter. Båda dessa typer av sök går att variera på flera sätt och är även för den otränade hunden en enkel och rolik aktivitet.

En annan aktivitet är att träna sporten nosework, en relativt ny sport i Sverige som också är officiell. Nosework går ut på att hunden ska hitta och markera olika dofter. Vilken doft det är beror på vilken klass man tränar inför, Eukalyptus, lagerblad och lavendel är de tre dofterna som används. Och alla dofter kan göras i alla olika typer av sök. Nosework innefattar fyra olika sök, behållarsök, inomhussök, fordonssök och utomhussök. Jag blandar behållarsök, inomhussök och fordonssök på bilen i garage.

Att söka och leta självständigt för hunden stärker självförtroendet, det är en bra aktivitet som handlar om samarbete mellan hund och förare.

Springer Spaniel Hund luktar på däck

Söker efter godsaker


VARDAGSTRICKS

En annan variant av aktvitet är att träna in olika trick, något som jag och mina hundar har ganska stor nytta av i jobbet som terapihundsteam. Det är inte bara roligt att träna in olika trick, det är en jättebra träning för hunden om man väljer att shejpa in beteendena, i små små steg tills man uppnåt slutresultatet. Det behöver nödvändigtvis inte vara roliga partytrick hunden ska lära sig. Tänk istället vardagssysslor som du själv gör, involvera hunden i uppgifterna, och gör det till en kul stund ihop med din hund. Det vara saker som att lägga tvätten i tvättkorgen eller maskinen, tända och släcka lampor, starta och stänga av dammsugaren. Att engagera hunden i vardagssysslorna stärker inte bara banden mellan dig och hunden, utan på köpet får hunden aktivering och en uppgift av sin matte eller husse.

 


ARBETA MED MATEN

Något annat som jag som hundägare ser som en viktig del av hundens liv är berikningen, själv har jag valt att jobba med berikning vad gäller deras mat, eftersom att jag Barfar mina hundar, d.v.s att jag ger dem enbart rå mat. Egentligen är det ingen svårighet att jobba med olika typer av fodersök, det är något som är naturligt för hunden och de allra flesta hundar tycker också att detta är ett väldigt roligt sätt att äta på. Det kan handla om att låta hunden bryta sig in i en pappkartong för att få tag på maten, äta den ur en leksak, liknande kong, gömma det i papprullar, eller lägga det i formar för iskuber. Även att erbjuda hunden olika typer av smaker i måltiden är ett sätt att få hunden utforska, ge lite gurka, kokt broccoli, hallon, eller något annat gott som finns hemma, låt hunden söka igenom skålen och smaka på alla sorter som finns.

Frusen mat för hund

Frusen mat – smaskens!

Hundmat i iskuber

Hundmat i iskuber 🙂

 


En sista utmaning till alla er hundägare där ute, lägg upp bilder på instagram eller facebook på era hundar när ni aktiverar dem inomhus, tagga bilden med #aktiverahundenmera så vi alla kan ta del av era kluriga och roliga ideér.
Ladda upp för massor av rolig aktivering tillsammans med din hund
/Rebecka, Team ESSpaws

Till Rebeckas Hemsida

Följ Team ESSpaws på Instagram